top of page

#1 Fra Valp til familiemedlem

Oppdatert: 2. aug. 2021


 

Vi har fått valp. Igjen.

For et drøyt år siden økte Smarthund teamet med én hund. Humla. Nå har vi vokst med ytterligere to valper. Roma og India. De er søsken, rasen Storpuddel og kommer fra kennelen Afterglow Alchemy. Hildur eier India, mens Roma tilhører Siw. Som seg hør og bør kjører vi blogg slik at dere kan følge dem begge, og hvordan vi trener dem fra valp til et familiemedlem.


(Foto: Maud Nilsson)


valpen er på vei. Vi venter spent...

For at Roma og India skulle få en best mulig start på familielivet med oss, så besøkte vi oppdretter så ofte det lot seg gjøre mens de fremdeles bodde hos henne. Heldigvis er vår oppdretter - Maud Nilsson - vidunderlig, og vi fikk lov til å komme mange ganger ila de første 8 ukene. Vi var faktisk så heldig at vi fikk møte dem allerede 4 dager gamle, og minst én gang i uken etter det. Mot slutten var vi innom flere ganger per uke. På den måten ble valpene godt kjent med oss allerede før dagen de skulle flytte kom. Og overgangen til en ny familie ble med det enklere for dem begge.


(Foto: Maud Nilsson)


Dette er selvfølgelig i overkant ivrig, og langt fra hva som er vanlig. Men, om du venter valp og oppdretter ikke bor for langt unna, så er det lurt å ta en tur eller to. Det er jo greit å sjekke om oppdretter er seriøs. Hvordan er mor (og eventuelt) far til valpene, blir hundene tatt godt vare på, sosialiserer oppdretter valpene osv. Når det nærmer seg dato for henting, så legg gjerne igjen et teppe som lukter av deg og som - når du tar med deg valpen hjem - lukter av mamma og søsknene.

De gangene vi var på besøk så koste vi naturligvis masse med dem, men vi tok også en og en valp ut av søskenflokken. Slik at de fikk oppleve å være alene med oss. Vi tok dem med inn i bilen, satt litt i den og etter hvert kjørte korte turer. Dagen de skulle kjøre bil alene til nytt hjem gikk bilkjøringen helt strålende. Maud Nilsson er en fantastisk oppdretter og tilrettela hjemmet sitt slik at valpene ble preget på forskjellig underlag (parkett, fliser, gress, balansebrett, bur, etc.), forskjellig type mennesker, alt fra barn til eldre, både menn og kvinner. Forskjellig stødig voksne hunder, både store og små. Hun preget dem med forsiktig børsting, kloklipp, bad, av og på med sele, og generell håndtering. All den tid vi var der flere ganger i uken var det liten tvil om at vi ville være med på å prege hundene.

For alle hunder, uansett størrelse og rase, så er de i noe som kalles pregningsfasen/sosialiseringsfasen frem til de er 16 uker gamle. I denne perioden er de veldig nysgjerrig på verden og det de opplever og mestrer i løpet av denne tiden, det vil de mestre også senere i livet. Derfor er det viktig at de opplever så mye som mulig både hos oppdretter og senere hos eier. Ha likevel i bakhodet at valpene blir fort slitne, så korte økter og ikke for mye stimuli på en gang er en god regel.

På hjemmefronten så gjorde vi huset valpeklart. Siw har en hel del trapper i huset, så der ble det trappegrind. Da slipper Roma å falle ned trappen, og hun får et avgrenset område å være på. Der er det fritt for ledninger og andre ting som kan være farlig for henne og eiendeler vi ikke ønsker hun skal ødelegge. Vi har begge hund fra før, så det var ikke nødvendig med så mye nytt utstyr. Men noe er det lov å kjøpe. Ny seng, sele, noen leker (som ikke piper. Pipelyden etterlikner nemlig dødshylet til et byttedyr og går rett i jaktmargen på en hund. Det øker stressnivået betydelig, og det ønsker ikke vi hos våre hunder), bur til bilen og selvfølgelig mat. Vi forer begge stort sett med rått kjøtt, og for valper så har både Vom & Hundemat og Mush en serie som er tilpasset valper. Uansett hva man går for, så er det lurt ikke å kjøpe for mye med en gang, for det er fort gjort at hunden din ikke liker den maten og du må kjøpe en annen "smak".


En lang ventetid er over, og nå begynner endelig eventyret med Roma og India. Nå skal vi sosialisere, trene og ta vel imot hvert vårt nye familiemedlem. Samtidig, siden vi begge har hund fra før, så er det viktig å ta hensyn til den "eldre" hunden. De skal selvfølgelig ikke føle seg tilsidesatt. Følg oss for å se hvordan vi tar imot en valp og veien til at den blir et familiemedlem, som fungerer i hverdagen.


Tusen takk til Afterglow Alchemy for at vi fikk kjøpe disse praktvalpene.


Velkommen India og Roma.(Foto: Maud Nilsson)
771 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page