Fra valp til familiemedlem
Fra valpen er allerede 3 uker gammel så begynner det vi kaller sosialiserings- eller pregningsfasen. I denne perioden så gjør valpen seg sosiale erfaringer som er avgjørende for dens videre utvikling. Perioden er faktisk relativt kort, ved ca. 16 uker så lukker vinduet seg og hunden er ikke like åpen for nye opplevelser. Derfor er anbefalingen vår - og de fleste hundeeksperter - at i de første ukene med ny valp, så bør fokuset være å la valpen oppleve så mye som mulig. Sitt, dekk og pent i bånd kan den lære senere. Sistnevnte bør i alle fall ikke være hovedfokuset ditt. Søvn, ro og sosialisering derimot, ja det er det absolutt viktigste fra valpen flytter inn til den er ca. 4 mnd.
Hva skal den oppleve?
EN GOD regel er at hunden bør ha gode erfaringer med så mye som mulig av det den kommer til å oppleve resten av livet. Er det et liv på båt, ja da bør den oppleve brygge, vann, sjø, redningsvest og - selvfølgelig - være mye i båt. Kommer den til å være i et bynært miljø, så bør listen inneholde alle typer mennesker, forskjellig type hunder, biler, tog, trikk, ulike type underlag osv. osv. Listen er forskjellig fra familie til familie, men om dere trenger noen innspill så har vi samlet en hel del av hva Roma og India har opplevd de første ukene i sine nye familier.
TIPS: Lag en liste (sosialiseringsliste) over alt du tenker valpen bør erfare. Kryss av når valpen har opplevd det. Om valpen var litt usikker og/eller syntes det var ekkelt, så noterer du deg det og drar tilbake samme sted neste uke og uken etter. Helt til valpen er trygg og ikke kan forstå hvorfor dette var ekkelt første gangen.
(På T-banen 10 uker gamle)
"T-bane...? Jaja, null stress. Det har jeg sett og gjort. Gruppe mennesker og bymiljø. Småbarn, barn, ungdom, menn, menn med skjegg, eldre, eldre med gåstol, barnevogn, hvite mennesker, brune mennesker, personer med hijab, personer med turban, person med cap, person på sykkel, el-sparkesykkel, skateboard, ski, rulleski, staver, paraply og menneske med sekk. Jepp. Sett det også".
Det kan virke overdrevent med både småbarn, barn og ungdommer. Men, det er en forskjell for valpen og hunder generelt. Selv har Siw hatt en flatcoated retriever som ikke likte ungdommer. Gutter i tenårene kan nemlig lukte mer testosteron, som for en litt frynsete hund kan være nok til at den reagerer. Så eksponer valpen for alle mulige varianter av mennesker.
Og du, husk at valpen på ingen måte trenger å hilse på alt og alle. Det er nok å se småbarn. Se stor hund, og se at det finnes sykler. Særlig med barn (og hunder du ikke kjenner) kan det være lurt å holde litt avstand, siden verken barnet eller valpen har god kroppsbeherskelse. Og med å se det på avstand sikrer du en god opplevelse for menneske og hund.
TIPS: Ha med deg en haug med gode godbiter. La hunden få spise godbiter inne hos deg hver gang dere ser og opplever noe nytt. Da skapes det en god assosiasjon for valpen, og du får en pekepinn på hvor stressa/redd valpen din er. For hunder som er redde de spiser som regel ikke. Har de høyt stressnivå så kan de også reagere med å bli mer manisk etter godbitene.
HOS DYRLEGEN, uten at det er i forbindelse med vaksine eller en skade. Ta turen til din veterinær og spør om valpen kan få være der litt og bare spise godbiter. De fleste dyrleger er veldig åpne for å tilby dette, til og med å la dem komme opp på bordet og få litt godis der.
Hos dyrlegen (og hjemme) så benytt sjansen til å ta på hunden. La den bli vant med det og at det er ok å bli fikset med. Dette er første skritt på veien til å få en hund som tolererer håndtering.
ULIKT UNDERLAG er også viktig. Det finnes mange historier om hunder som er redde for å gå på parkett, fliser eller til og med i skog. Så ta med valpen og la den kjenne masse forskjellig underlagt under føttene: asfalt, stener, brygge, ulendt terreng, osv.
VI TOK med India og Roma for å bli vant med gitterrist og gangbro. Den gangbroen du ser i videoen under er relativt heftig for enhver. For den går over E18 med det bråket det medfører. Og med gitterist hvor du ser rett ned på trafikken under, kan selv vi mennesker kjenne på et lett ubehag.
India tok det hele med stoisk ro. Mens Roma likte det ikke helt. Hun ble med, men hun pep og ble synlig stresset.
Så, da ble det flere runder for Roma tilbake samme sted. Helt til hun også var komfortabel. Særlig underlaget var fokuset (støy har hun blitt utsatt for ved flere anledninger, og det reagerer hun heldigvis ikke på).
STATUER bør også stå på listen din. Vi har tatt dem med i Frognerparken ved flere anledninger. Det er et perfekt sted å oppleve merkelig figurer, som for en valp kan komme ganske brått på.
De har ofte både ansikt og kropp, men lukter ikke som et menneske. Har du i tillegg muligheten til å la valpen oppleve dette sammen med en voksen hund som ikke bryr seg, så er det gull for valpen. Den ser hen til den andre hunden og hvordan den reagerer. Opplever den at andre ikke synes dette er ekkelt, ja så er det lettere for valpen å akseptere at dette rare her finnes også i denne verden.
Bor du i Oslo kan du også ta deg en tur til Ekeberg Skulpturpark. Der kan nemlig denne svære dama dukke opp. Perfekt for å prege valpene på statuer. Se video under.
DYR er et must. Alt fra hunder (store hunder, små hunder, hunder med spisse ører, hunder med lange ører, sorte hunder, hunder som med kort snute som lager lyd når de puster så som mops, bulldog ol.) til andre husdyr. Sauer. Kuer. Hest mv. Husk at det er nok å se at de finnes. Valpen trenger ikke å hilse på alle.
OG TIPSET er så lenge valpen din reagerer og synes det er ekkelt, skummelt, blir stresset ol., så må dere ta en ny runde om noen dager. Slik at valpen får mange erfaringer med at det finnes sauer, hester, kuer osv. i denne verden de er en del av. Og at det er helt ok. De er ikke farlig og det er ikke behov for å utagere eller flykte.
("Whaat? Hva er det der??")
Annet du bør ha på listen din er for eksempel å få besøk, dra på besøk, oppleve lyn og torden, fyrverkeri, bil, bur i bil, vaskehall, sitte i sekk og sykkelvogn (om du har en liten rase) mv. All den tid det ikke er hverdagskost med fyrverkeri og lyn og torden, så kan du laste ned lydfiler fra youtube. Sett det på anlegget hjemme. Svakt i starten og øk lyden etter hvert.
(Roma i vaskehall. Her fikk hun sitte foran og det ble delt ut godbiter gjennom hele seansen. En trygg Cuba ved sin side hjelper)
Tilpass listen etter hva valpen i løpet av et langt liv med deg kommer til å måtte takle.
Lykke til!
***
Σχόλια