top of page

#4 Ja! Valpen biter.

MEN hvordan du responderer er avgjørende.

 

Valpen ødelegger, knurrer og biter - mye og hardt …

Dette virker overveldende og skremmende på mange mennesker, men vit at det er naturlig adferd. Hunder er «programmert» til dette. Sunne og mentalt gode valper er nysgjerrige og uredde, de skal finne ut av verden. En hund som ikke får gjort dette i denne fasen av livet, ender ofte opp med å bli engstelige. I tillegg «klør den i tennene» og den bare må tygge på noe. Det kan sammenlignes med barns orale fase. Alt som skal undersøkes, skal inn i munnen.


Valpen trener seg faktisk også på jakt ved å kaste seg etter alt som beveger seg. Den biter seg gjerne helt fast, og om den har mulighet så rister den det den har tatt. Om valpen hadde levd uten mennesker til å ta vare på seg, ville det snart vært nødvendig å skaffe sin egen mat. Tispen slutter jo gradvis å fôre valpene. Av den grunn så ligger det i valpens nedarvede egenskap at den må øve seg på å fange egen mat. Så både din søte valp og vår Roma og India blir jo plutselig til en blanding av piraja og Tasmanian devil. Det kan virke som de - og det er jo også det de gjør - jakter på alt som beveger seg. Roma hiver seg eksempelvis etter leggen til Lavrans (11 år) idet han såvidt beveger seg. Mens India elsker å kaste seg etter skurekluten og rister den intenst.


Dette er en del av jaktadferden. Og ristingen de driver med, ja det er selve avlivningen av byttet. Siden det er en medfødt egenskap, så er det - forståelig nok - veldig vanskelig for Roma, India og alle andre valper å skjønne at dette ikke er ok for oss mennesker. Du kan med andre ord glemme å «plukke vekk» denne adferden. Den oppfører seg bare som en valp. Og det var jo tross alt det vi ønsket oss og har kjøpt. Men, med planlegging og tilrettelegging, kan du redusere bitingen en hel del. Her er våre råd.



 

FOREBYGG MED RO - KORT OG GODT

NOK SØVN. Veldig mange valper får ikke nok søvn. Dette gjør at de blir ekstra bitete og ville. Sørg for ro rundt valpen, sånn at den får sove mange timer hver dag. «Legg» valpen, flere ganger pr dag, selv om det kanskje ikke er så lenge siden sist den sov. Valper slapper best av, hvis «mennesket deres» eller et av menneskene i familien, holder seg i ro sammen med valpen. Hvis du bruker bur til valpen, kan du legge den der. Buret bør da stå i nærheten av der det er mennesker / du er. Valpen kan godt ha med en fylt kong eller tyggesak inn i buret. Hvis valpen ikke sovner: ta den ut når den er rolig, da har du i det minste trent litt på å være i buret. Hvis du ikke bruker bur: sett seg et sted du kan bli værende en stund. Ha klart noen sysler du kan bedrive, mens valpen sover. I skrivende stund, har jeg en 11 uker gammel bebis over foten. Hun sover godt, fordi hun vet at hun vil våkne om jeg flytter meg (dette handler om behovet for å følge med familien / mennesket, sånn at valpen overlever. Dette kommer vi tilbake til når vi skal skrive om trening på å være alene).


KONTAKTTRENING/MENTAL TRENING. Det å trene på øyekontakt, virker beroligende. Valpen blir sliten på en harmonisk måte. Vi har slike øvelser på kursene våre, både på valpekurs og kursene i hverdagslydighet. De vises mot slutten av teorifilmen man får link til når man melder seg på kurs. Denne teorien kan også kjøpes separat. Ønsker du dette er det bare å ta kontakt.



SØKE ETTER GODBITER. Godbitsøk er en ypperlig måte å få valpen sliten og fornøyd på, som ikke medfører stress. Dere kan gjøre dette både inne og ute. Strø ut godbiter på gulvet / bakken og la den bruke nesa si for å finne dem. Ikke hjelp til. Når valpen blir god på dette, kan dere strø over et større område, eller dere kan gjemme godbiter oppå en list, inni en krok, på en kant, osv. Den bør være bundet eller bli holdt når dere gjemmer, (men gjerne se hva dere driver med) så kan dere slippe den fri til å lete.


UNNGÅ TVANG, i størst mulig grad. Det å åpne valpens munn eller bruke andre typer ubehag / tvang, girer valpen opp ytterligere og bitingen vil bli mer intens når den «slipper fri». Men om valpen ikke slipper taket etter at du stopper opp, må du jo få en ende på det. Stopp opp, vent litt, åpne forsiktig kjeven, vis godbiter nedenfor snutehøyde og hiv dem ut til siden, vekk fra der du skal gå. Vent til valpen forlater deg og begynner å lete etter godbitene, gå så rolig unna.


UNNGÅ STRESSENDE AKTIVITET, vær bevisst. Unngå aktivitet som girer opp valpen. Dette er ofte kastelek, drakamp og «brytelek». Når vi vet at valpen egentlig øver seg på jaktadferd: angrep og avlivning, når den løper etter ting som beveger seg, er det ganske selvfølgelig at hundens nivå av stresshormoner som adrenalin og kortisol øker når den blir lekt med. Det tar mange timer å bryte ned dette stresset. Valpen vil muligens bli sliten etter lek, men den vil også være mer bitete og vill.


Videre, vit at korreksjoner øker hundens stressnivå. Så bare av den grunn er det lurt å avlede og belønne ønsket adferd med ros, i stedet for å korrigere biting. Selv om valpen i noen tilfeller slutter med den uønskede adferden hvis du blir streng/sint, vil stressnivået ha økt, sånn at den i neste anledning faktisk går hardere til verks. Hold fokus på å jobbe langsiktig og sørge for at valpen din synes at du er spennende og at den stoler helt på deg når den skal i gang med resten av livet sitt, uten den uredde tilstanden den befinner seg i de første ukene. Hjelp den til å velge riktig.


Hvis du «feiler», dvs korrigerer / sier nei og valpen responderer ved å slutte, så ros den i det minste for riktig adferd. Da blir «korreksjonen» mer meningsfull. Valpen har da en viss mulighet til å skjønne hva du vil. Man lærer dårlig av å bare høre hva som er feil.



 

NOEN GODE RÅD NÅR VALPEN BITER

STOPP OPP, UNNGÅ Å LAGE LYD / VISE REAKSJON

For at bitingen skal bli så lite spennende som mulig, er det lurt at du stopper opp og blir passiv når han er i ferd med å jakte på deg / jakter eller biter på deg. Unngå å lage lyd eller annen reaksjon når han biter.

SMÅ SKÅLER MED GODIS, MANGE STEDER I HUSET

Sett frem godbitskåler på mange steder i huset, så det aldri er langt til redningen, hvis han/hun stjeler noe eller biter.


GODBITVESKE UNDER KLÆRNE

Hvis du klarer å vente med å fomle etter godis til valpen har sluppet taket er det selvfølgelig best, men det er ikke krise å gjøre dette som avledning, for at den skal slippe taket. Det er bedre å få avledet hunden med å kaste ut godbiter, enn å la den praktisere biting på deg.


NÅR VALPEN STJELER TING

Når valpen tar ting som den ikke skal ha, ta det rolig. Finn frem godbiter eller noe annet gøy og bytt. Frist den helst helt vekk fra det den har funnet, strø godbiter på gulvet eller på bakken og la den søke. Fjern sakene uten at valpen føler seg lurt. Dette er for å forebygge mat- og/eller ressursforsvar. Det vil si at hunden knurrer /biter når man skal ta fra den ting den har fått eller tatt, som den synes er ekstra stas. I veldig mange hundebøker og hos alle som er «old school» blir eier oppfordret til å ta fra hunden mat/godsaker, sånn at den skal bli vant til det. Dette virker dessverre sterkt mot sin hensikt. Hunden blir vaktsom når eier nærmer seg, når den har noe godt eller noe den opplever har høy verdi. Dette kan utvikle seg til store problemer. Mange hunder bli i tillegg ekstra opptatt av å lete etter ting ute og svelger unna, lynraskt.


VÆR KRITISK til velmenende råd fra"gatas hundeeksperter".

Mange der ute er selverklært hundeekspert. Men det som funker på deres hund, er ikke gitt at er så bra for din valp. Så, vær kritisk til kilden du får rådene fra.


***

1 163 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Opmerkingen


bottom of page