top of page
Forfatterens bildeSmarthund

#3 Valper og søvn

Oppdatert: 4. aug. 2021

Fra valp til familiemedlem

 

Valper trenger MYE søvn Mange blir overrasket over at valper trenger såpass mye søvn. Hvor mye av døgnet de sover, er selvfølgelig ikke konstant hele valpetiden. De første ukene av livet, sover de stort sett hele tiden, kun avbrutt av diemåltider hos mor og hennes stell. Etter noen uker, åpnes flere av sansene og valpene begynner å ta inn omverdenen, fremdeles sover de enormt mye. De siste ukene hos oppdretter / med tispen, er de «intenst våkne» i en periode, for så nærmest å kollapse og være i dyp søvn i løpet av sekunder og sover gjerne et par timer eller mer.


Hva skjer mens valpen sover? Søvn er avgjørende for at valpen skal vokse og utvikle seg riktig. Utvikling av sentralnervesystemet, hjerne, immunforsvar, skjelett og muskulatur. Hvis valpen ikke får nok søvn, blir de ofte ekstra ville og bitete. Uttrykket «søvn avler søvn» er verdt å huske på. Mange blir mye roligere når eier fokuserer på å gi nok ro og anledning til søvn. Gjennom våre utallige valpebesøk gjennom årene, møter vi ofte fortvilte valpeeiere som sier at de pleier å vekke valpen etter en halvtime eller time, for at den ikke skal ha så mye energi. Dette gir bare motsatt effekt.

Valpen blir overtrøtt og topper alle tidligere biteraptuser. Ikke vekk valpen, hvis ikke det er absolutt nødvendig.


(Foto: Maud Nilsson)


Hjelp valpen til å få «tid til å sove». Det er sjelden noen mellomstadiet hos unge valper. Enten sover de eller så er de i full fres. De er i enorm utvikling, de tar imot inntrykk og fordøyer disse, de utfolder seg fysisk og utfordres mentalt. De bruker mye energi på alt dette. I og med at verden er så spennende, er det mange valper som ikke lytter til den indre stemmen om at det er på tide med en lur. Derfor er det lurt å hjelpe dem til å få sovet. De første ukene er valper ofte tryggest sammen med menneskene sine, de hviler og sover best rett ved eller oppå menneskene sine. Planlegg sånn at du har ting du kan holde på med i ro, i nærheten av der valpen ofte sover. Ha bok, datamaskin, håndarbeid eller lignende. Ha med deg drikke og annet du vil trenge de nærmeste timene.


Sove alene. Pass på at valpen ikke blir avhengig av å ligge oppå eller inntil deg for å få sove. Etter litt tid i sitt nye hjem, blir valpen trygg nok til å fortsette luren sin, selv om du reiser deg og går litt unna. Eventuelt at den kan legge seg et sted i passe avstand og sove, selv om du holder på noe, feks lager mat eller annet husarbeid som kan gjøres på et begrenset område. De aller fleste har fått med seg at man ikke skal forstyrre en hund som ligger i sengen sin eller i buret sitt, i hvert fall når den sover. Det er fint det, men denne regelen gjelder uansett hvor valpen / hunden har lagt seg ned og den gjelder også om hunden ikke sover. Dette kan være vanskelig å respektere, særlig for barn. Hvis du lurer på om valpen / hunden er «tilgjengelig» - sett deg ned på litt avstand og len deg vekk fra den. Dette er en passe invitasjon. Hvis hunden reiser seg og kommer bort, ønsker den kontakt, hvis ikke, så ønsker den ikke kontakt akkurat da. Respektér det.



De fleste vet at det er tidkrevende å få valp. Man har ofte satt av noen uker med færre avtaler og gjøremål. Tenk at du bør legge opp dagen litt etter valpens rytme. India pleier å ta seg en skikkelig morgensoving, etter bare å ha vært våken 1-1,5 time om morgenen. Hun har da vært ute og gjort fra seg en gang eller to, spist frokost og funnet på noen fantestreker. Hvis jeg da sitter rolig, legger hun seg som oftest rett ut og sover i en time eller mer. Så er hun klar til dagens innhold. Når vi så kommer hjem fra formiddagens opplevelse, sovner hun igjen, hvis jeg tar det med ro.

Noen dager er valpen mer propell enn vanlig. Da India var på besøk hos oppdretter og de søsknene som fremdeles bor der, var det såvidt hun sov. i løpet av hele dagen. Dagen etter derimot var en skikkelig sovedag. Da gjorde vi ingenting.


Overtrøtte valper er ufordragelige. Pass derfor på å legge til rette for søvn, både i løpet av dagen, kvelden og natten.

Hvis valpen din er vill og ekstra bitete, er dette ofte tegn på at de er eller er i ferd med å bli overtrøtte. Mange roer seg fortere hvis de får noe godt å tygge på eller en «kong» man har fylt med smakfullt våtfor, gjerne innblandet litt leverpostei eller middagsrester / kjøtt. Det å huske på å ha det relativt mørkt i det rommet hvor valpen sover. I Norge er dette spesielt viktig, da det i flere måneder blir det lyst veldig tidlig om morgenen og det blir sent mørkt. Valper påvirkes mye av lys og lyd. Skru ned belysningen i rommet der valpen skal sovne, feks i stuen om kvelden. Hvis valpen sover i bur, er det lurt å dekke til taket og sidene med et mørkt pledd, eller lignende. Vær obs på volumet på tv eller musikk. Unngå brå høy lyd. Trekk for gardiner, sånn at valpen ikke våkner før den egentlig er utsovet. Hunder produserer, som mennesker, hormonet melatonin, når det skumrer / blir mørkt. Melatonin er søvnfremmende og det gjør at urinproduksjonen går ned. Derfor klarer valper ofte å holde seg gjennom hele natten, bare etter noen uker. Noen ganger må de plutselig ut i løpet av natten, selv om de har sovet gjennom flere netter før. Gå ut med valpen da, men unngå mye lys / inntrykk og «legg» den igjen etter at du kommer inn.


Kos deg med den nydelige valpen din og la den få fred og ro nok til å sove så mye den trenger.




480 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page